Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Friday, November 27, 2015

Jom makan ketam @ Restoran Chili's Crab Seafood Kota Damansara

Sape suka ketam????

Kalu suka, jom try restoran nih.. trletak kt area The Strand, Kota Damansara. Dekat je ngn Sunway Giza.

My must order every time datang sini is salted egg crab.. serius sedap!! Chili crab pon sedap jugak.. salted egg sotong pon sedap.. ehhh semua la sedap :)

Roti mantou (x pasti ejaan) nya pon sedap. Tp lg best mkn ngn nasi putih.. mkn sikit je nasi tu, pastu ratah ketam2 tu..

Enjoy the pics.. sila terliur..



Saturday, October 18, 2014

Ikea Lampan Hacked

Ikea hackers are the IN thing now. Some of the hacked stuffs are indeed great but some merapu je ku rasa.

Tp ari ni ai managed to hack one Ikea stuff.. Lampan table lamp. Ni table lamp yg plg murah, RM16.90 je sebijik.. X termasuk mentol yer. Utk mentol i pilih mentol LED yg harga RM9.90.

Things needed for this hack;

1. Lampan table lamp

2. A pair of scissors

3. Glue gun

4. White crepe paper

5. White soft artificial fur

4. Small craft flowers

5. Beads


After makeover.. Lights off
After makeover.. Lights on..
Actually I wanted to use butterflies intead of flowers but I couldnt get the right butterflies.

Looks ok, isnt it?

Tuesday, September 30, 2014

Dekorasi Simple Bilik Tetamu

Masih dlm mood deko2 nmpaknya.. Mangsa kali ni adalah bilik tetamu yg juga merupakan ruang storage & bilik menggosok baju kami.

Perabot yg ade cuma katil queen, almari baju 3 pintu, kabinet 4 tingkat, rak 3 tingkat merangkap dressing table, cermin dinding, ironing board & tempat sidai towel.

Aku rsa bilik tetamu pon perlu dihias spya tidak nmpk terlalu bosan or nmpk sgt mcm stor.
Klu boleh aku nk ltk poster dlm frame mcm kt ruang tamu tu tp aku  mls pulak nk pggil jiran aku tlg drill kn skru utk sangkut frame2 tu.. So plg sng cr sticker je.

Aku cba cari kt daiso tp yg ade sticker munga2 je.. Boring lak tu rupa munga2 tu. Cr kt aeon rawang pon xde yg berkenan.. Ade sbnrnya tp sticker tu bentuk frame.. Kena ltk picture pulak. Mybe nt la aku print dlu picture2 yg cntik2 pastu bru beli sticker frame tu.

Then aku cr hinode.. Barula jumpa sticker yg agk berkenan & boleh terus tampal je. Murah lak tu.. Rm5 je. Terus la aku beli.

Balik tu terus aku tak sabar dah nk tampal menampal wall sticker tu.
Camni la rupa nya...

Kabinet utk ruang storage & rak 3 tingkat ala2 dressing table. Ironing board pon kt sudut ni jgk.


Almari utk simpan towel, cadar & langsir.. abaikan bahagian ats almari tu. Nanti ade rezeki nk pasang kabinet gantung kt bahagian atas dinding ni. Tempat sidai towel & kain smbhyang pon kt sudut ni jugak. Karpet tu xde tpt nk letak, nk sumbat bwh katil x muat.. so biar je la kt ctu.


Bilik tetamu merangkap stor kami.. xde aircond, pkai kipas dinding jer..

Saturday, September 13, 2014

FRAME GAMBAR IKEA WITH DIY POSTER

I realised kt my feature wall tu mcm something is missing but I was not quite sure what.
The perati2 lgi betul2.. Yer la.. Mcm tak complete je..

Dinding kt ngn coffee table tu looks kinda boring.

So I went to Ikea again.. kali ni utk beli frame gambar yg murah.

Actually I wanted to buy frame yg harga RM9.90 tu tp when I went there the other day, they don't have in black color. So I have to pick other type, which is prettier but of coz more expensive.

I bought Ribba frame, RM24.90.. can fit A4 paper size photo.



Photo ni pulak I googled, edited and then printed out on A4 paper je.. nak jimat kan..




Ni la hasil nyaaaaaa...



I like... kat mata aku, aku rasa puas ati.. tp kt mata korang klu x suka xper la...

SHELF & RAIL IKEA

Demam kemas ruang dapurku tak abis2 lgi..

Kali ni I bought few things from Ikea.. Yg murah2 je.. Utk psg kt dapur and yard.

Ni brg2 yg di beli kt Ikea;

Wall shelf rm69



Rel rm4.90


S-hook RM1.90

Rel wardbrobe/laundry RM19.90
Semlm i asked my neighbour tlg psgkn rak & rel tu. Hrga upah jiran2.. :-)

Ni hasilnya...

Rak yg di pasang gi dinding sinki.. Utk letak barang & gantung kuali2. Kira mcm 2 in 1 la.. Tmbah s hook leh jd tmpat gantung kuali. Rel utk gantung tempat sudu & sudip.


Rel laundry kt yard.. Sbgai tempat sidai tambahan klu tempat penyidai utama dah penuh.
Now nmpk lebih organized ckit dah my kitchen.


Pas ni target nk beli kabinet gantung kt Ikea tu. Boleh psg kt dinding yard & dinding ats sinki.

Update:


I bought a dish drainer at Ikea recently.. rm9.90 je. 
I used s-hook to hang it on top of my sink.

Tuesday, September 2, 2014

Kemaskini Kabinet Dapur & Storage

Tinggal di apartment yg keluasannya cuma 850 kaki persegi je amat memerlukan pengurusan penyimpanan/storage yg memaksimumkn tiap ruang yg ade.

Salah satu ruang storage yg kritikal adalah ruang di dapur. Wlupon dah ade kitchen cabinet tp ttp rasa ruang tu sgt terhad. Tmbah2 klu x pndai susun brg.

I know i haven't fully utilised the kc.. Tp ttp nmpk cam xde ruang dah. Ni maknanya i mmg x susun brg dgn betul. So sempena cuti merdeka bru ni i went all organizing crazy.. Starting dari saturday tu i went on storage/organizer shopping kt kaison at kl festival, ace hardware tmn melawati & kedai barang serbaguna sri gombak prima. 

Ni shelve yg aku beli kt Ace hardware.. rm15.90.. sblum ni sumer letak je ats kaunter top tu. 
Mcm mkn byk space.. lps da ltk rak ni nmpk kemas ckit and ade extra space.

Ni pulak rak plastik yg aku beli kt kedai serbaguna kt sri gombak prima. Harga rak ni rm14.90 je... i put benda2 yg selalu guna kt rak ni spya sng nk capai. Yg tepung2 tu nt cadangnya nk pndahkn dlm container pastu ltk dlm kabinet tp kena ltk kt bhgian bwh la sbb klu ltk kt kabinet ats susahla nk amik.. kena guna kerusi. Almaklum la.. kurang ketinggian..



Sebenarnya i have rearranged the things in my kc.. kotak2 gelas n mangkuk adiah kawin dulu yg x diguna i pindahkn to kabinet atas, pantry pulak pindah kn ke bwh spya sng nk amik brg2 pantry.
Bekas kuih raya pon pindahkn ke ats sbb jrg pkai. dlm kemas2 tu byk jgk rupanya brg yg x perlu trsimpan dlm kc tu... ptut le rsa cam x ckup ruang je. Pas buang ape2 yg perlu rupanya ade 1 kabinet lg yg kosong. 

Pas dah puas ati ngn bhagian dapur, i moved on to my bedroom. There is 1 area yg mnyakitkan mata, kt ruang antra chest of drawer ngn wardrobe tu.. nk rpatkan drawer ngn wardrobe tu incik husband x bagi sbb kt ctu ade power point. so kt ruang tu jd tpt letak fail la, used paper bag la.. end up jd nmpk semak.

So i bought these 2 boxes kt kaison, rm12.90 each. pastu sumbat segala bnda2 semak tu dlm box ni je.. tadaaaaa.. nmpk better kan...


Now let's move on to bilik tetamu pulak.. bilik tetamu ni jgk merangkap stor. Before this we put our stuffs kt dlm boxes je, nmpk sgt serabut. Then we decided to buy kabinet ni, rm170 kt kedai perabot aisyah kt rawang.. rak tingkat2 tu pon beli kt ctu, rm25 je. Brg2 dlm boxes tu kami msukkn dlm kabinet tu and again, bru sedar byk sampah je dlm boxes2 tu.. so buang je la yg x berfaedah tu. Yg perlu je kami keep n put in that kabinet. Rak tu pulak konon2 nya utk dressing table la.. kn sng klu tetamu dtg. Cermin tu maybe ramai yg tau beli kt mane.. hehe.. yerrrr betullll.. bli kt kaison :)






Tuesday, August 26, 2014

My Mini Garden... Taman Balkoni

This is a project yg tertangguh.. Tertangguh for around 2 years!!!!

Since we moved into this apartment I have always wanted a mini garden for the balcony. But kerana malas itu lebih indah so idea utk mini garden tu terperap je dlm khayalan.

Msa cuti raya 2014 tu I kerahkan semua tenaga yg ade dlm umah ni utk merealisasikn impian tmn mini ai ni.

The concept mesti ade rumput palsu, pebbles, pokok2 daun hijau & floor slab. I googled around for ideas tp as usual.. Budget quite limited. It is so not wise to spend more than RM500 for balcony. Jdi, deko tmn ni kena la berdasarkn budget bwh RM200 shj..

We bought the artificial turf & floor slab tu kt kedai hiasan tmn kt tepi jln kt area sri damansara (dkt dgn susur nk msuk LDP klu dr sg buloh). Harga rumput tiruan tu semeter RM138.. Lebarnya 2 meter. I bought 1 meter je sbb my balcony kecik. Floor slab tu RM7 sekeping. Total pas diskaun RM158. Pebbles pulak dah beli 2 tahun lps tp trsmpan kt yard je.

After few hours of work.. Ini lah hasil nya...

 
Dah siap tu rasa cam x complete lagi..
I need a set of kerusi taman pulak.. 
See.. 1 thing can let to another.. there goes my budget below 200...

I went to ikea to buy meja kerusi taman.. dpt 1 meja khas utk outdoor.. x mhl pon, 59 je.. utk kerusi ai decided to buy 2 stools sbb space saving n murah. 
Stool tu harganya tm10 je. 
So total cuma rm79 je.. alltogether klu campur kos taman still less than rm250.
more pics below...