Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Saturday, August 11, 2012

Tips Pilih Oven Bagi Amatur Seperti Saya

Entry ni di tujukan khas buat Cik Ida http://bertahtadihati.blogspot.com/ dengan ucapan selamat memilih oven.. hehe..

1st of all, me nk maklumkn kt cni.. I'm not an expert, masih byk yg perlu nk dipelajari lgi. So, entry ni adalah berdasarkan pengalaman dan kajian di beberapa blog tukang masak hebat.. sebagai org yg msih perlu belajar, me paham betapa perlunya ilmu wlupun sedikit utk dikongsi bersama... moga ade yg akan dpt manfaat.

Sebelum anda berlari amik kunci kete & terus menuju ke kedai barang letrik, pertama sekali pastikan ape sebab anda nk beli oven. Adakah untuk baking kek sahaja? Atau untuk baking biskut jer.. atau both? Atau untuk panas lauk, panggang lauk dan sebagainya..

Kalau lebih pada lauk pauk, maybe boleh dapatkan microvawe oven.. ade fungsi microwave, steaming & baking. Antara yg popular adalah jenama Panasonic. Tapi harap maklum yer puan2, harganya tentu lah 'best' jugak kan.. barang baik harga pon baikla kan..

Jika untuk baking kek or biskut, convection oven adalah yang terbaik. If you ask me tentang jenama, tentulah jenama yg reputable lebih baik. Tapi jenama murah2 pon klu kena gayanya, mmg tahan lama.

Selain dari jenis dan jenama, size oven juga perlu diambil kira. Jika tujuan anda beli oven adalah lebih untuk baking kek dan biskut sesekali pd jumlah yg kecil atau anda baru nk mula berjinak2 ngn baking membaking ni, maka oven size18-20 liter pon dah mencukupi. Tpi klu nk beli yg lebih besar pon x salah.. lgi tauke kedai tu suka yer tak.. :)

Seterusnya fungsi yg ade pd oven tu.. ni pon sgt penting ok. Antara fungsi yang perlu ade;

1. Fungsi pengawalan suhu - pilih yang boleh diselaras ikut kesesuaian.. tp skrg sumer oven mesti ade benda nih.. cuma ade yg standard, iaitu sama jer suhu utk pemanasan atas atau bawah.. atau yg membolehkan kita pilih suhu berbeza utk pemanasan atas dan pemanasan bawah. (contoh: suhu utk pemanasan atas rendah dari suhu pemanasan bawah).

2. Fungsi pemanas atas dan bawah - pilih yang ade fungsi boleh pilih pemanasan atas, pemanasan bawah dan pemanasan atas & bawah. So boleh guna ikut kesesuaian resepi. (Tips: utk baking kek, me guna api bawah shj.. utk biskut pulak terpulang pd jenis biskut, ade guna atas bwh, ade yg guna bwh jer.. ni mmg perlukn trial & error utk kenal pasti kerenah oven kita).

3. Fungsi timer - ni pon perlu walaupon me x la rely on timer ni bulat.. kena gak gi cek bila dah rasa mcm dah masak jer biskut or kek tu.. (Tip: set timer kurang 2-3 minit dr masa yg kita jngka, so that kurangla ckit kemungkinan biskut terhangus sbb terlupaaaa nk cek oven.. ye la, kot2 da msukkan biskut trus gi online fb kan.. leka punya psl, tau2 dah hangus biskut tu)

4. Kipas oven - Ni optional. Fungsi kipas ni adalah untuk menjadikan pembakaran lebih sekata, sesuai utk membakar biskut & memanggang ayam. Selalunya oven berkapasiti kecik xder function ni. Tpi jgn risau, sbb kek atau biskut tetap akan jadi wlupon tnpa kipas ni. Jika nk pilih oven yg ade kipas, pastikan kipas tu boleh di on and off bila perlu. Jgn pilih oven yg kipasnya xleh off, iaitu yg auto.. bila on jer oven maka kipas pon on jugak.. ni kerana, utk baking kek x sesuai guna kipas oven sbb kek akn mudah kering. Dan x semua biskut sesuai bakar ngn menggunakan kipas. Sekali lgi, kaedah trial & error diperlukn di sini. (Tip: jika membakar mnggunakan kipas, seeloknya suhu dikurangkan sebyk 20 degree.. sbb kipas tu akn membuat proses pembakaran lebih cpt & sekata).

5. Fungsi Rotisserie (besi pemanggang ayam, boleh buat ayam bakar pusing2) - Ni pon optional. Tp selalunya oven kapasiti besar tentu ade fungsi ni.

Selain dari fungsi2 ni.. bolehla jugak diambil kira perkara extra, seperti berapa tray dan redai yg disertakan. Kebanyakan oven didatangkan dgn 1 tray hitam & 1 redai jaring dgn percuma. As for me, my oven disertakan ngn 2 tray hitam & 2 redai.. & juga 1 alat rotisserie.. (Tip: Jika menggunakan tray pembakar hitam atau loyang pembakar hitam, seeloknya kurangkn suhu sebyk 20 degree, kerana tray & loyang hitam ni lebih cpt menyerap haba thus mnyebabkan kek dan biskut lebih cpt masak/hangus).

Ni lah pendapat me berdasarkan pengalaman yg msih terlalu hijau ni.. harap ade info yg boleh membantu kawan2 :)

22 comments:

mizzura said...

Wow..bagus tips2 ni especially tang kawalan suhu...betul jugak kann..silap masa bole rentung masakan kita...

Starr said...

Saya baru nak membeli Oven, mujur terserempak dengan post U ni.. Thank U, Thank U so much for your tips.. Rasa lebih confident sebab saya ingat beli Oven ni pakai beli jaa.. hahahaha.. anyway, once again Thank U..

Scarlett said...

mizzura,tu la i suka set msa kurang cikit dari yg dijngkakan.. at least bila bunyi tu, klu xckup msak lg leh tggu kejap..

Scarlett said...

Starr, no problem.. i pon dpt info dr google jugak. brand yg i pnh guna Elba & Cornell.. but i heard brand Butterfly bagus cma mahal ckit kot.. yg kecik pon 200+.
Gud luck in your oven hunting!

Anonymous said...

sangat membantu.. sebab saya memang seorang yg tak pandai baking apa2 ni baru belajar ni..harap2 lepas ni boleh tanya lagi...

Msz ShashinShi said...

Salam

Klau oven yg paling murah kecik
boleh x utk msk pizza

ummimama said...

Tengah mencari oven gak ni..thanks atas perkongsian yg menarik ^_^ kalau oven europa ok tak? Nak minta nasihat ckit.

Scarlett said...

Sorry lmbat reply..
Klu oven convection mmg boleh utk msk pizza & kek or biskut. Klu utk kegunaan biasa oven yg berkapasiti 18 liter dah mncukupi.

Scarlett said...

Sama2.. N tq sbb sudi baca blog saya..
Oven brand ape2 pon ok sbb dlu saya pkai yg brand cap ayam pon tahan 5 tahun jgk. Europa shud be ok. Tp survey2 la dulu klu2 ade oven yg kualiti sama tp pd harga yg lebih murah.

Affendi Afifah said...

Sebelum amik kunci kete g kedai! Really suit dgn situasi sy. Google entry ni pasal kena tegur ngn suami, xnk study dulu ke pasal nk beli oven n mcrowave ni. Hasilnya dpt la info berguna. Xterpikir pon pasal api atas bawah kipas bagai tu.

Tq writer comel!

Anonymous said...

Thanks for the tips!
Plannye esok nk g beli oven..study punye study tjumpa post ni..sgt mmbantu!
Boleh tau oven brand ape..dan brape kapasiti yg puan guna? Sy bnyk nk panggang ayam ni.. (^ ^)

slamet toaster said...

terima kasih untuk tipsnya
sangat berguna untuk pengetahuan keluarga di rumah

maz asraf said...

I mmg tgh mencari oven ni.thanks untuk tips tu. Rasa nk cari yang compatible blh bake cake, grill sekali. Dan nak y g jimat letrik. Ada idea tak brand yg sesuai?

Lets connect:
healthyglowing13.blogspot.com

Lina said...

Sy nk bli baru. Faber dh guna 2 tahun rosak api atas x berfungsi...button pun dh tanggal

hby said...

salam.sy nk tny ok x bli microwave oven or bli yg just oven/microwave shj

hby said...

salam. bagus bli microwave oven or just oven/microwave

Anonymous said...

Salam. Haii. Boleh tak bg pandangan antara brand elba & cornell mana yg lebih baik ya sepanjang pggunaan awk ? Terima kasih membantu :))

Siti Sarah.Zakaria said...

thanks for info tgh survey nak beli oven...hobby membaking la pula untuk anak2 hihi...microwave oven dh ada tapi xsesuai utk baking kek kan....biasa kukus je kek.ni nak baking pizza, cookies, roti,kek....boleh suggest x brand ape yg ok

chekdot said...

Tq sis scarlett for the tips.. walaupun dah pernah guna mcm2 oven.. sbb byk sgt lambakan oven dipasaran buat hati jadi penasaran..hehehe

Anonymous said...

Jangan bei brand faber. Tak tahan lama. Elextrulux, Zanussi...masing2 pakar dalam pembuatan oven selain butterfly.

Anonymous said...

Oh ye ker baru dok usha2 kat homepro tgk harga faber murah tp x berani nak rembat.... rasanya nak beli butterfly la yer brand cam yakin sikit

Scarlett said...

Oven butterfly mmg a very good n reputable oven, tp saya dah pkai faber ni sampai 2016.. Alhamdulillah still ok. Tiap tahun saya buat tat nenas utk family, ipar & keluarga mentua saya.. kdg2 kwn2 pon tempah. masa2 lain, saya guna utk bake cakes bila teringin.
mybe klu penggunaan hardcore kena la beli brand yg lbih bagus. Sebelum ni, saya guna oven yg xde brand pon.. dari tahun 2002 sampai 2010 baru rosak.