Da lama teringin nak masak tom yam tp xde kesempatan. So, minggu ni I decided to try..
Sebenarnyer, I never really like tom yam until i tried tom yam kha ghai or tom yam bersantan ni. Orang kata ni tom yam dari utara Thai.. kalau yg biasa kita jumpa kt gerai2 kt Malaysia ni kabarnye resepi dari selatan Thai... ntah la.. cuma yg aku pasti, kalu gi makan kt restoran Thai yg mahal2 mcm Chakri Palace or Mandi-Mandi Tamarind Springs, mmg tomyam nyer yg versi bersantan ni la.. Kt restoran bertaraf sederhana mcm Black Canyon or Q-Thai pon tomyam nyer versi ni jugak.. so, betul la kot...
Ari ni, aku buat tom yam ayam sebab hubby x suka udang.. allergic katanyer.. sian lak kan..
Resepi ni I got from various websites, tapi adjust ckit ikut kesesuaian..
Bahan-bahannya
1/2 ekor ayam
5 ulas bawang putih
3 biji bawang merah kecil
lengkuas - dititik (agak2 sukatan)
Sediki belacan (sepatutnyer udang kering ditumbuk halus, tp xder)
3 sudu besar cili kisar
4 batang serai - di titik
paste tom yam - I used Adabi
Jus limau nipis dari 5 biji limau nipis
3 sudu makan sos ikan
beberapa helai daun limau purut
cendawan tiram - klu dapat cendawan straw lgi sedap..
1 kiub ayam
2 biji tomato
1 cawan susu sejat
1 biji bawang besar - dipotong bulat
5 biji cili padi - ditumbuk pecah2
garam
gula
daun ketumbar - dihiris halus
Cara-caranya
1. Rebus ayam dengan air secukupnya, ketepikan.
2. Kisar bawang putih, bawang merah, belacan. Tumis bersama serai dan lengkuas yg dititik. Setelah garing masukkan paste tomyam.
3. Masukkan bahan tumis ke dalam rebusan ayam. Masukkan juga kiub ayam dan daun limau purut.
4. Masukkan sos ikan, garam, gula, cili padi & jus limau nipis, sesuaikan rasa.
5. Masukkan cendawan diikuti bawang hiris dan tomato. klu nk tambah sayur lain pon boleh..
6. Masukkan susu sejat kacau dan tutup api. Taburkan hirisan daun ketumbar.
Note: lebih ckit lengkuas baru sedap.. mmg besh...
Da siap tomyam ni.. I masak 1 lauk lagi.. Kerabu Sotong pulak.. baru la complete..
Senang sangat nk buat kerabu ni;
Bahan-bahan
5 ekor sotong – potong cincin
1 ulas bawang besar merah – dihiris nipis
2 batang serai – dihiris halus
5 biji cili api – diketuk dan cincang kasar
3 sudu besar sos ikan
1 ½ biji limau nipis - ambil jus nyer
Sedikit daun ketumbar - dihiris
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa
Cara-cara
1. Sotong direbus dahulu hingga masak. Ketepikan.
2. Bancuh gula, sos ikan dan garam terlebih dahulu. Kemudian masuk semua bahan lain termasuk sotong. Perah limau nipis. Gaul rata dan rasa supaya dapat balance masam, manis dan masin mengikut selera.
3. Kerabu ini enak dihidang sejuk.
Pas siap masak jer, x sempat nk kemas2.. hubby & kimie masing2 da amik mangkuk kecik nak ratah tomyam dulu. xperla.. mmg pon masak utk makan kan..
Pas siap kemas dapur, kami pon mengadapla hidangan lunch.. masing2 berpeluh hidung nampaknyer.. hehe..