Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Sunday, July 17, 2011

Vanilla Ice Cream

Balance dari whipping cream utk buat choc mousse cake tu ade lg setengah kotak @ 500ml. Cream ni bkn leh simpan lama2 klu da bukak. So dari rosak & terbuang jer, aku pon kreatifkan diri aku utk buat sesuatu ngn cream yg balance ni.

First thing that came into my mind is a no bake cheesecake. Aku mmg minat chilled cheesecake ni. Tapi ade 1 masalah... cream cheese xder lak.. & aku sangat malas nk trun tangga, start kete ke kedai auntie Bake Well kt Sri Gombak tu. So, the next best thing is homemade ice cream.

Aku google resepi kt websites, akhirnya aku ubahsuai resepi2 tu dan dapatla resepi ni;

Vanilla Ice Cream

Bahan2:
500ml whipping cream
2 cawan gula icing
2 biji telur
250ml susu segar
2 sudu besar serbuk gelatin halal
Setengah cawan air
4 sudu besar esen vanilla

Cara:
Panaskan air dengan cara double boiling, taburkan serbuk gelatin ke dalam air dan biarkan hingga gelatin kembang & cair
Setelah gelatin cair dan sebati, masukkan susu segar dan kacau sehingga mendidih sedikit
Masukkan telur yg telah dipukul, kacau sebentar sampai pekat ckit. angkat dan sejukkan.
Putar whippin gcream sehingga kembang, bila da stiff & klu angkat besi mixer tu cream da xmenitik lagi. Masukkan gula icing dan esen vanilla dan putar hingga sebati.
Masukkan campuran, gelatin, susu dan telur ke dalam whipped cream. Putar hingga sebati.
Beku kan.

Adunan ice cream yang belum dibekukan

Da siap.. menjadi ice cream ku..

Kalau nak sedap lagi, pecah2kan biskut oreo dan tabur atas ice cream.. lalalala.. layan..

Chocolate Mousse Cake For Kimie's Birthday

15 Julai 2011, tarikh ulang tahun kelahiran Hakimie yg ke 14.Da besar & handsome da budak ni.. ish2.. anak saper la yg handsome sgt ni kan...

Sebab aku tgh giler buat kek skrg, maka aku dari awal2 lg da berkira2 nk buat sendiri birthday cake utk dia. Kali ni dia mintak Choc Mousse Cake lak, dia xnk Red Velvet.. da boring kata nya.

Kek ni aku buat ikut resepi kt cni.. http://yanascarlett.blogspot.com/2011/01/chocolate-mousse-cake.html

Cuma kat toppingnye aku ubah, aku guna topping fresh cream instead.. & aku x buat white chocolate mousse.. nak keje sng jer kan...

Selepas kek da siap dan disimpan dlm fridge selama 1 mlm, I then ice the cake with the fresh cream topping. Fresh cream ni boleh dibeli di kedai jual brg kek. Peket kecik jer, cma tinggal putar sehingga kembang dan stiff, tidak menitik. Masukkan 1 cawan gula icing dan putar lgi.

Ratakan icing..

Lekatkan sticker ikut suka ati.. nak cari sticker Man U, tp kedai tu xder lak..

Hampir siap..

Da siap...

Hidangan sederhana utk sambutan birthday Kimie.. buat utk family jer.. selain dari kek, aku buat pasta spiral goreng & potato salad.

Kimie.. happy la tu potong kek Upin & Ipin tu.. nampak tak 2 org yg kecik tu.. 2 org tu da aim sticker tu awal2 lgi...

Memang penat, tp berbaloi sbb Kimie happy & dpt kumpulkn mak n my adik beradik mlm tu at my home.. jrg dorang dtg lepak2 camni.