Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Friday, September 30, 2011

Our New Nest ~ Laguna Biru Apartment

After 2 year of marriage, terasa pulak nak duduk rumah sendiri. Mmg la I already have an apartment in Tun Teja that I rent it out now, but kami rasa x sesuai utk kami stay kt situ atas sbb2 tertentu.. mostly about my past life la..

We started home fund few months ago. Tiap2 bln we dump some amount of money utk kumpul deposit 10% rumah yg kami bakal beli. But judging from the amount yg kami put aside every month & the price of properties nowadays.. ntahla berapa tahun lagi baru kami dpt beli rumah yg sesuai.

1 day a long lost friend, Juliana added me at facebook, my primary school mate.. then when I browsed her profile I found out that she's working as a property agent with IEC Property. Then mulut ni gatal lak menanya ade ker apartment murah2 utk dijual.. sekali Ju kata ada banyak... Aku pon terus la excited.. macam la duit da ckup sgt kan..

Ju pon told me about Laguna Biru, apartment yg terletak berhampiran Tasik Biru, Kundang. Sebenarnye xla jauh sgt dr sungai buloh & damansara.. dalam 10 minit jer nk sg buloh & 20-30 minit utk ke damansara, klu traffic ok.. klu traffic x ok.. x tau la baper jam.. Ala.. klu nak kira jem, mane2 pon jem skrg ni.. lama2 biasa la.. lgpon umah skrg pon jem gak.. tp umah sewa jer.. so, klu jem2 pon tp umah sendiri puas ati beb..

Ju ajak kami gi tengok rumah contoh on 17th Sep ari tu..

Ni la ruang tamu dan ruang makan rumah contoh.. cantik.. i likeeeeee...


Ni lak bilik tidur utama, ada bilik air sekali.. best.. best..

Bilik tidur ke-2..

Bilik tidur ke-3 pon agak besar.. lebih kurang sama ngn bilik kedua..

Dapur.. dapat kabinet dapur & alarm percuma sbb tgh offer.. tp kabinet camne x tau la.. tu SPNB nti buat pas dpt kunci..

Pelan lantai.. kitorg choose type B, keluasan binaan 850 kaki persegi

Ni pemandangan dari luar


Hati sudah jatuh centa!!!! Ju kata bayar RM250 jer utk booking rumah & sebahagian dari 1% deposit.. pastu leh apply loan, pas loan da approved kena bayar RM800+ lagi sebagai balance dari 1% deposit tu.

Sebab kami entitled to 7% bumiputera discount, maka kami cuma perlu bayar total deposit sebyk 3% jer. 1% perlu dijelaskan selepas loan diluluskan utk mendapatkan S&P bgi tujuan pengeluaran duit EPF.. yang lg 2% tu boleh bayar selepas dapat duit EPF tu.. ni kalau loan dapat 90% MOF la.. klu dpt 80% jer, kena la bayar 13% deposit..

Kami pon nekad terus booked ari tu jgak. The very next day kami terus submit loan application. Cuak jugak klu x dpt loan.. tapi mmg da rezeki kami agaknya.. x sampai 2 minggu RHB call kami bgitau loan da approve 90% & boleh datang sign offer letter.. Alhamdulillah...

Jika semuanya berjalan lancar, Insya Allah dalam bulan feb or mac 2012 kami da leh pindah umah baru..

Ini lah bakal rumahku syurgaku bg kami.. wlupun x besar sgt tp ckup la utk kami.. pasni klu ade rezeki nak kumpul duit utk beli tanah kt kg hubby lak..

11 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

alhamdulillah..happy for both of you :) jgn lupa ajak housewarming yer..hehehehe

Scarlett said...

tq kin.. Alhamdulillah.. x sngka cepat lak rezeki.. igtkn kna tggu lg 4-5 tahun bru dpt beli..
Nti thun dpn dpt kunci, bla da pndah nti klu ade rezeki nk buat doa selamat, akak jemput kin yer..

Anonymous said...

hi, nak tanya... rumah ok x? environment, heighbour, maintenance semua ok? consider nak rent...
kindly advise pls - Feeza

Anonymous said...

hi, nak tanya... rumah ok x? environment, heighbour, maintenance semua ok? consider nak rent...
kindly advise pls - Feeza

Scarlett said...

Feeza, stkt ni rumah ok.. environment pon ok, neighbour mmg sgt2 ok.. maintenance jer ade issue ckit, agak slow.. mklum la tempat baru.. tp kami selesa kt cni..
jln ke tasik biru ni kdg2 agk jem, tp rasanya mane2 pon jem kan..

juliana said...

I mcm berminat ngn rumah ni
blh x u bg contact no kawan u tu

juliana said...

Menarik

juliana said...

I mcm berminat ngn rumah ni
blh x u bg contact no kawan u tu

Scarlett said...

Juliana.. Nama my fren tu pon Juliana jugak.. Ni no dia 017-248 0809

Hafiz Saharudin said...

Reno apartment Laguna Biru serendah RM3,500 sahaja.

More info : http://putchiprinting.blogspot.com/2013/07/renovation-apartment-laguna-biru.html

ardiana azizan said...

slm..i browse bout laguna biru,tbaca ur blog.sama la kita..I pun bkal dok kt sana x lama lg.nanti I dok kt Block C.how bout u?salam pkenalan :)