Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Saturday, July 21, 2012

Oven Baru.. Oven Cornell 43 Liter

Mmg dah lama mengidam oven besar camni.. senangkan klu nk buat kuih raya.. rasanya leh bakar 50 biji sekaligus.. xla mcm sblum ni, leh bakar 20-25 biji jer sekali msuk.. penat nk tunggu..

Request ngn hubby.. sambil janji nk jual oven Elba tu & duit jualan nk bagi kt dia.. pastu bila ade duit bayar ckit kt hubby.. ye la, sian dia.. apa salahnya kita kongsi2 bayar kan..

Selepas cari kt beberapa kedai, akhirnya kt kedai SLK di Bandar Baru Sg Buloh me terberkenan ngn oven jenama Cornell size 43 liter.. ade jugak oven Elba size 40 liter.. tp tgok yg Cornell tu mcm lgi best..

Kenapa Cornell??

1. Sebab periuk nasi kami jenama Cornell, org bgi adiah wedding.. masih elok smpai sekarang.
2. Sebab  dapat dua redai (besi jaring2 tu).
3. Sebab dapat dua baking tray.
3. Sebab oven ni ade internal kipas (wlupun x pasti nk guna kipas tu time bila).
4. Harga boleh kawtim dari RM488 to RM399!

Ini lah yang mampu, nk beli panasonic ker mahal sgt lak.. x mampu.. Ala, x semestinya barang jenama Malaysia ni x bagus kan.. dulu oven lama (sebelum oven Elba tu), jenama ntah ape2.. beli pd 2002, tahan lama & me guna sampai 2011.. dah betul2 kong oven tu baru bli oven elba tu..

Ni lah rupa oven baru tu..

8 comments:

awin said...

I hv one like this yana bfr I get my berjaya oven. This is very good choice! Byk jg berjasa dulu..nw it's with my sis in law @ kampung. Still working....:)
Semoga berjaya...

Scarlett said...

ye ker Awin.. Alhamdulillah.. mmg lah lgi bgus klu dpt oven dr brand lg bgus, tp for amatur mcm me ni, ni pon dah ckup ok.. u ade buat kelas x? i really want to attend kelas utk cake decorating.. i x pnh attend ape2 kelas, sumer ni hemtam sajer sbb minat..

Cik Ida said...

yana.. tak kisah le jenama apa.. yg penting rajin mmbaking.. kalau beli canggih2.. guna pun setahun payah sekali tak guna jugak.. heheheh.. tapi aku kecur tgk kek2 yg ko dah bikin tu la yana.. huhuhu...

Scarlett said...

tu la pid, ni jer yg mampu.. lgpon aku bknlah ari2 nk membaking kan.. cma bila nk buat kuih raya tu jer yg siksa klu pkai oven kecik..
siannye dgr tringin yer.. aku dah upload resepi tu, bla2 cuba lah..

Anonymous said...

Sensual tak kauai nak bake 2 cake sekali? Boleh must ke?

Scarlett said...

boleh klu nk bake 2 cake sekali.. stkt 2 tin 8 inci kek boleh jer.. tp x digalakkn ltk 2 tingkat.. klu 2 baking tin ltk pd tingkat yg sama, mmg xde masalah..

mizzura said...

Wahhh...not bad jugakkkk...elba oke ke...? Tgh cr oven nih :-)

Scarlett said...

Mizzura, sorry late reply.. ter overlooked.. Elba ok, harga pon ok... Butterfly pon ok, tp mhl ckit.