Tiap kali puasa, biskut yang wajib dibuat adalah tat nenas. Tak taulah kenapa, tp mmg dr kecik ini la kuih wajib bagi kami 1 family.. mak mesti buat utk raya. Then bila dah kawin ni, keluarga mentua pulak mintak buatkan utk dorang. So tiap tahun mmg wajib buat utk umah sendiri, umah mak n mak mentua..
Disebabkan aku selalu menghilangkan resepi tat nenas aku, maka kali ni aku nekad utk post entry psl resepi tat nenas ni supaya sng aku nk rujuk later..
Resepi ni aku dpt dr beberapa blog, tp aku adjust la sesedap rasa.. maka jadi la resepi ni..
Tat Nenas (90+ biji tat nenas)
Biskut;
250gm butter
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan gula icing
1 biji telur
sedikit pewarna kuning telur
1 sudu teh esen vanila
400gm tepung gandum
2 sudu makan tepung kastad
Cara:
1. Ayak tepung gandum bersama tepung kastad, ketepikan.
2. Putar butter, minyak sapi & gula icing sekadar hingga sebati. Jgn putar sehingga kembang.
3. Masukkan telur, pewarna kuning telur & esen vanila. Putar lg hingga sebati.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Sekiranya terlalu lembik, tmbah sedikit tepung. Sekiranya terkeras tambah sedikit butter.
Jem Nenas;
Me beli jem siap kt kedai barang bakery jer.. :)
Cara gulung tat;
1. Bulatkan jem nenas sebesar biji kana.
2. Picit doh menggunakan acuan tat nenas/semperit, picit spnjang 2.5 inci.
3. Letakkan jem nenas di atas doh nenas dan gulung.
4. Sapukan kuning telur diatas gulungan tat.
5. Bakar pada suhu 160-170 darjah celcius selama 10-15 minit (bergantung pada oven).
Ini la hasilnya...
Subscribe to:
Posts (Atom)