Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Sunday, May 22, 2011

Kek Red Velvet Perisa Strawberry

Kali ni aku nak cuba buat kek yang tengah pemes sgt nih.. red velvet cake..Tap sebab aku pnh rasa kek ni & aku rasa tastenya biasa jer.. tp klu tmbah paste strawberry mesti lgi sedap kan.. so aku create la resepi aku sndiri.. hehehe..


Resepi nyer aku amik dari blog ni http://irmadilondon.blogspot.com/2010/10/red-velvet-cake.html;

Resepi Red Velvet Cake
Bahan A – Untuk diayak bersama.
250 gram tepung gandum – Aku guna tepung naik sendiri
1 tsp baking powder – aku tak guna ni
1/2 sudu teh garam - ni pon x guna
2 sudu makan cocoa powder
Bahan B -campur dan kacau sebati.
240 ml buttermilk
2 sudu makan pewarna merah - aku campur ckit perwarna purple.. hehe..
Pilihan kedua – kalau x jumpa buttermilk di kedai leh buat sendiri, campurkan 240ml susu cair dan 1 sudu cuka putih. Biarkan sebati bersama selama 10 minit sebelum digunakan.
Bahan C -
113 gram butter
300 gram gula kastor
2 biji telur gred A
1 tsp esen vanilla
1 sudu makan perisa strawberry - ni aku memandai jer tambah
Bahan D -
1 tsp cuka
1 tsp baking soda
- ni dicampurkan
Pukul butter dan gula hingga sebati dan jadi putih.
Then masukkan telur sebiji demi sebiji, masukkan esen vanilla dan perisa strawberry.
Masukkan bahan A dan bahan B secara berselang seli. Mulakan dengan tepung dan diakhiri dengan tepung juga. Campurkan dengan kelajuan perlahan.
Dalam bekas kecil, masukkan bahan D (cuka dan baking soda) bersama. Tunggu sehingga buih cuka dan baking soda berhenti mengeluarkan bunyi seperti berdesir. Tuangkan ke dalam adunan dan kacau sehingga sebati.
Tuangkan ke dalam loyang berukuran 9 inci atau klu nk buat 2 lapis tuangla dlm 2 loyang 9 inci yang berasingan. Kalau nak bakar dalam 1 loyang jer, bila da sejuk kena la belah jadi 2 lapis.

Tapi kalau buat cam butter caker biasa jer pon ok.. janji letak 2 sudu serbuk koko.. & cuka putih ckit..

Masak selama 30 minit atau sehingga masak dengan suhu 175 darjah celcius.

Untuk Cream Cheese Frosting lak;

250gm cream cheese
125gm butter
2 cawan gula aising - resepi asal 3 cawan, tp aku x suka manis sgt..
1 sudu teh esen vanilla

Cara:
Pukul cream cheese & butter sehingga putih.
Masukkan gula aising dan pukul sehingga sebati
Masukkan esen vanila dan pukul hingga sebati.

Cara menghias kek ni lak;

Mula2 potong kek kepada 2 lapis



Pastu letak cream cheese atas lapisan kek ni..


Pastu letak la lapisan yg terakhir, dan sapu frosting tu hingga menutupi seluruh kek. Dan hias la sesedap rasa..

Tadaaa... ni la rupa kek bila da siap dihias..walaupon x kemas sgt but sgt puas ati...


Ni lak rupa kek bila da dipotong.. merah cam baldu merahkan...


Nak cuba buat? cuba lah.. senang jer...