Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Saturday, July 28, 2012

Tat Nenas

Tiap kali puasa, biskut yang wajib dibuat adalah tat nenas. Tak taulah kenapa, tp mmg dr kecik ini la kuih wajib bagi kami 1 family.. mak mesti buat utk raya. Then bila dah kawin ni, keluarga mentua pulak mintak buatkan utk dorang. So tiap tahun mmg wajib buat utk umah sendiri, umah mak n mak mentua..

Disebabkan aku selalu menghilangkan resepi tat nenas aku, maka kali ni aku nekad utk post entry psl resepi tat nenas ni supaya sng aku nk rujuk later..

Resepi ni aku dpt dr beberapa blog, tp aku adjust la sesedap rasa.. maka jadi la resepi ni..

Tat Nenas (90+ biji tat nenas)

Biskut;
250gm butter
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan gula icing
1 biji telur
sedikit pewarna kuning telur
1 sudu teh esen vanila
400gm tepung gandum
2 sudu makan tepung kastad

Cara:
1. Ayak tepung gandum bersama tepung kastad, ketepikan.
2. Putar butter, minyak sapi & gula icing sekadar hingga sebati. Jgn putar sehingga kembang.
3. Masukkan telur, pewarna kuning telur & esen vanila. Putar lg hingga sebati.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis. Sekiranya terlalu lembik, tmbah sedikit tepung. Sekiranya terkeras tambah sedikit butter.

Jem Nenas;
Me beli jem siap kt kedai barang bakery jer.. :)

Cara gulung tat;
1. Bulatkan jem nenas sebesar biji kana.
2. Picit doh menggunakan acuan tat nenas/semperit, picit spnjang 2.5 inci.
3. Letakkan jem nenas di atas doh nenas dan gulung.
4. Sapukan kuning telur  diatas gulungan tat.
5. Bakar pada suhu 160-170 darjah celcius selama 10-15 minit (bergantung pada oven).

Ini la hasilnya...



2 comments:

Cik Ida said...

heheh.. memang mengancam la tart ko ni yana.. tapi aku lom ada seruan nak buat sendiri.. tgk lah nanti anak dara aku dah besar nanti kalau dia asik merengek nak buat sendiri kuih n biskut, maybe masa tu lah aku start carik oven kot.. hahaha...

skang nih pun dia dah mula sikit tolong aku godak tepung kalau nak buat puding.. :)

anyway tqvm for d resepi..

Scarlett said...

ank bujang aku pon rjin tlg buat kuih.. dia mmg x baper nak kuih raya atau kek yg beli (kecuali kek secret recipe, tu lain la kan).. nk yg aku buat gak..
kuih tat nenas ni, mmg fav kt umah aku, kt umah mak aku n mak mentua aku.. klu aku nk bli n bg dorang, mmg aku xyah raya la pastu, xyah beli bju raya sumer.. duit da abes beli tat nenas jer..
Susah nk dpt resepi camni, sbelum ni aku buat gna resepi yg dah dimodenkn.. tat jd rangup, aku x suka tat nenas rangup.. aku nk tat nenas gebu tp x mudah hancur.. so skrg aku da tau.. rahsianya, kna guna myk sapi ckit dan tepung gandum biasa jer...