Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Wednesday, February 13, 2013

DIY Milk Bath ~ Versi Shower ;-)

Ni sambungan kepada entry milk face mask tu.. sbb susu lbih tu, sayang pulak nk buang. Nak minum, ish.. dah cuit2 msa nk sapu muka tu.. mmg x la kan..

Sebenarnya keinginan utk buat homemade milk bath ni dtg tnpa diundang bila terbaca psl ni kt blog ni.. http://nighthag.hubpages.com/hub/Homemade-Beauty-Solutionsmake-your-own-bath-and-body-products

Bahan2 nya sama jer mcm face mask tadi.. cuma lbihkan air supaya cair ckit. Kalu ikut blog tu, kna letak ape2 oil utk menambah khasiat.. tpi klu x ltk pon xper.. Milk on its own pon dah ckup bagus.

Bahan2;
2 sudu besar susu tepung penuh krim ~ I guna Fernleaf.. sbb susu ni sedap :)
Air seckupnya ~ lebih kurang 1 cawan setengah.

Cara;
Campur susu dengan air dan kacau sebati.
Mandi dan scrub badan utk prepkn kulit sebelum mandi susu. Setelah bilas dan bersih dari sabun atau scrub, sapulah susu tadi keseluruh badan dan biarkan seketika. Seelok2 nya dpt biar smpai 10 minit.. kalu x larat, agak2 dah rasa melekit nak kering tu boleh la bilas.
Pastikan bilas bdn anda bersih2, supaya semut ke tikus ke x mengerumuni anda nanti.

Ni rupa peket Fernleaf.. cari yg instant supaya sng x pyh nk msak air sblum bancuh susu ni. Minum pon sodap ni..
 
 
 
 
Perhatikan campurannya agak cair berbanding campuran utk face mask tdi.
 
My verdict;
 
Wah, selepas mandi susu ni, terasa kulit sangat lah lembut & halus. Xde rasa tegang mcm pas guna shower gel atau sabun..
 
Mandi susu ni popular utk mencerahkan dan melembapkan kulit.. tpi jgn la expect pas mandi susu selalu boleh jadi putih melepak mcm Nicole Kidman tu.. tu susu ajaib nama nya.. Kesan mandi susu ni dikatakan boleh membuatkan kulit cerah sedikit dan lbih bersih serta gebu.. bila da bersih & gebu tentu lah nmpk cerah ckit kan.
 
Untuk kesan maksimum, boleh gunakan Johnsons Baby Milk Bath utk kegunaan harian.. ye la, klu pagi2 nk mandi susu ni mmg la leceh & melambatkan nk gi keje, so alternative nya gunalah milk bath ni jer. Seminggu 1-2 kali bolehla guna diy milk bath ni.
 
Camni yer rupa Johnsons Baby Milk Bath tu..
 
 

Sumber: Incik Google
 
 Seterusnya, to lock the moisture sila lah guna Johnsons Baby Milk Lotion selepas mandi. But honestly, bab ni mmg aku selalu lupa.. Padahal ade terconggok botol kt ats side table, tp sbb selalu lmbt nk gi keje maka skip la step ni.. NEXT!
 
Kt office pon ade sebotol kecik lotion nih, tp klu igt jer la baru pakai.. selalunya byk lupa dari igt :)
 
Ni la dia Johnsons Baby Milk Lotion.. wangi tau.. bau nya lasts quite long.
 
 
 
Ok, saya nk tido pulak.. jgn lupa, minum susu sebelum tido utk kesihatan!
 
 

3 comments:

Mimi Azirah said...

rajin ye mandi susu

kyliemc said...

haha.....so Yana minum susu tu lepas buat mask? :P saje nak kacau...miss you, babe~ mish u~~~~

Scarlett said...

Haha.. I mnum susu spya jd sihat dan kuat.. Babe, miss u too.. Muah.. Whn r u coming back to msia? We go karaoke yer nti.. Wht say u?