Kenangan Terindah...

Kenangan Terindah...

Yana & Hafiz

Friday, May 27, 2011

My TTC Journey - 1st Visit to OB-GYN

After few months of trying, we think it's about time for us to seek professional help, so kami pon buat appointment dengan Obstetrics and Gynecology Specialist Clinic, Hospital Selayang.

Sebelum kami hadir untuk 1st appointment, I've to take blood sample on cycle day 2 & cycle day 21. Tujuan pengambilan sample darah ni adalah untuk mengenalpasti kandungan hormon2 dalam badan aku. Antara hormon2 yg dicek adalah estrogen, testerogen, prolactin & progesterone. Ni hormon2 yg sgt crucial utk kesuburan wanita. Result darah ni akan dibincang dengan doktor pada 1st appointment tu.

My 1st appointment was on 24th May 2011.. aku & mr hubby punya la bersemangat sgt ari tu. Pagi2 lagi kami da kuar menuju ke hospital selayang, sampai x smpat breakfast. Jadi kami berkelah jer kt hopital sambil menunggu untuk jumpa doktor.. org punya la ramai.. almaklumla, hospital pakar kerajaan.. murah.. so kena la sabar menunggu.. kalau rasa2 nak berlagak cam diva, nak cepat.. sila lah pandai2 gi private specialist yer..

Doktor yang attended to me ari tu, doktor perempuan cina & doktor lelaki melayu.. aku x igt nama dorang sbb aku sgtlah nervous masa tu..

Mula2 doktor tu mcm x puas ati sbb dia kata masih terlalu awal for us to seek help as we were only trying for 6 months+.. usually they will only treat couples who have been trying for at least a year. Aku & mr hubby cuba yakinkan the doctors that we have our own reason, mainly sbb my condition.. I was actually berenti dari amik MTX sementara  jer utk cuba conceive.. I can't be off MTX dalam masa yg terlalu lama as it will jeopardize my health pulak nanti. Then the doctor xcakap byk lagi.

She asked me da pernah buat pap smear ker.. hehe.. aku x pernah buat.. hehe.. teruk kan..

So dia ckp, dia nak buat pap smear & vagina scan there & then jugak. Terkujat aku jap kt ctu.. tp aku ikut jer la.. nak berubat kan.. cuma... aku geram sbb yg perform pap smear tu adalah doktor lelaki melayu tu.. ish.. malu weh.. blush..blush..

The scan was done by the chinese female doctor.. malu jugak.. tapi kurangla ckit, sbb doktor ni pempuan. She then told me that my uterus is normal & fine, but I have hormones problems.. my progesterone level was low than normal & my prolactin level was slightly elevated. But she didn't say anything bout my testerone level, so I guess it was within the normal which means I don't have PCOS as I expected I would have.

The doctor also instructed me to do HSG Test as soon as possible. This test is to check the status of my fallopian tubes. Nak tau lebih lanjut pasal test tu leh tgok kt cni, http://www.webmd.com/infertility-and-reproduction/guide/hysterosalpingogram-21590

Kami kemudian gi buat appointment HSG tu kt radiology unit.. tapi sbb aku da already on cycle day 18 masa tu, so dorang kena tggu sampai aku period bru leh perform test tu. Dorang suh aku call dorang on 1st day period utk tetapkan tarikh test. Huhuhu.. belum ape2 aku da rasa takut da..

Kami dibekalkan ubat Prednisalone yg aku perlu mkn pd mlm sblum procedure & pd pagi nk buat test tu.. bkn ckit2.. kna mkn 8 biji sekali mkn.. ternganga aku bila diarah kan mkn sampai 8 biji.. hahaha..

Memang aku kecewa ckit bila tau masalah ketidak seimbangan hormon tu.. tapi aku tetap akn cuba lagi.. walaupun ramai org cakap test tu sakit, nak xnak aku kena lalui jugak... mr hubby pon byk bg dorongan bila aku mcm sedih ckit ari tu.. dia kata walau apa pun, dia tetap sayang aku.. aku pon sayang dia..

Skrg aku tunggu auntie flow datang.. klu ikutkan esok lusa.. pas tu baru tau bila aku kena buat test tu.. berdebar dalam harapan..

6 comments:

Noraishikin Mohd Salleh said...

insyaAllah kak..kin doakan semuanya berjalan lancar :)

Anonymous said...

ape pakaian pakai buat pap smear?

Scarlett said...

Kin: tq.. takut sbb ramai sgt ckp sakit & bila baca kt blog2 org, dorang ckp masuk besi bentuk anak panahla... mane la x seram..

Scarlett said...

Anonymous: pakai baju biasa jer.. apa yg kita pakai masa jumpa dpktor tu la..

@tidh@ti said...

hai yana.... slamat bkenalan...
i br tjmpa blog u ni, so akan baca lg la yg previous2 nye hiii...
u nk g buat HSG eh.. huhuuuu...mmm x sakit la, tp tgk org jg. ada yg kt x sakit, ada kt sakit skit, ada yg kt sakiiiiit byk itu its me la 2.. jgn risau2 Insyaallah x sakit.. agaknya sbb i nervous sgt2 smpi MA 2 ckp "nape akk pucat ni, relax la kak x sakit de" haaa 2 yg jd sakit 2.. i kena mkn painkiller br ok.. Gud luck 2 u...

Scarlett said...

tq.. klu xder apa2 hal.. Insya Allah, 1 July nti buat test tu. Sbb slot da penuh utk June, kena la tggu cycle bru lak..
hrp2 ok la..