Crepes adalah satu fenomena skrg, esp durian crepes.. maka aku rasa amtla trpanggil utk buat sendiri.
Durian xde.. mls nk beli sbb takut x smpat crepekn da selamat aku keje kan.. lgpon baru nk try buat.. x jadi kang rugi je..
Aku google2 dan jmpa resepi ni.. maaf, lupa blog mane sbb da bukak byk sgt blog psl durian crepe ni..
Utk kulit crepe:
20gm tepung gandum
20gm tepung ubi
10gm tepung jagung
10gm tepung kastad
1 biji telur
1 sudu besar minyak masak
40ml susu segar/sejat
150ml air
sedikit esen vanila
sedikit pewarna
cara:
Campur semua bahan dan kacau hingga sebati. Tapis supaya dpt campuran yg lbih halus. Masak dlm kuali leper seperti nk msak lempeng. X perlu terbalikkn, angkat setelah crepe kering.
Inti;
1 cawan krim putar yg diputar hingga ental dan gebu - aku guna dairy whipping cream.. patut guna non-dairy whipping cream..
Bluberry filling seckupnya.
Cara buat crepe:
Bentangkan kulit crepe, lapisan licin dibahagian bawah.
Letak fresh cream dan blueberry filling secukupnya di ats crepe dan bungkus dgn kemas.
Sejukkan dan boleh dihidang.
0 comments:
Post a Comment